O Krnici

Konoba Da Rocco Krnica

Konoba Da Rocco

Da Rocco je tradicionalna istarska konoba u mjestašcu Krnica, smještenom na istočnoj obali Istre, na 20-ak minuta vožnje od Pule ili Labina

Krnica, iliti Carnitia, se smjestila na istočnoj obali Istre, na nadmorskoj visini od 195 m. Njen zaštitni znak je nesumnjivo zvonik crkve Sv.Roka koji dominira mjestom. Mjesto su osnovali prebjezi iz Dalmacije i nazvali ga Sveta Marija Krnička, zatim Krnica.
Divlji krajolik njene okolice je karakterističan sa oštrim klisurama i grebenima, platoima iznad njih koji pružaju veličanstven pogled na Kvarnerski zaljev i otoke. Sa skrivenim uvalama, očaravajućim podmorskim svijetom, niskim mediteranskim raslinjem, nepogrešivim mirisom makije i borovim šumama, Krnica, sa okolnim mjestima, nudi mogućnost brzog bijega od gradske larme i preobražavajućeg dužeg odmora.

Lokalna luka, Krnički Porat, je dom brojnim ribaricama, i polazišna točka mjesnih ribara, koji su od pamtivijeka prehranjivali obitelj plodovima mora, hraneći se njima ali i mijenjajući ih za njima potrebne stvari. Za one probirljiva nepca, koji „guštaju” u morskim darovima, Krnički Porat, nudi uvijek svježe škampe i ribu, koji se po tradicionalnoj recepturi spremaju već dugo vremena. Luka je i polazišna točka ronilačkim avanturama onima radoznalog duha, dok oni se oni mirniji radije prepuštaju laganoj šetnji kroz netaknutu prirodu

steaks

U rimsko doba, tuda je prolazila Via Flanatica, cesta koja je vodila iz Pule prema Liburniji. Rimljani su u blizini izgradili nekoliko građevina, uključivši i utvrdu kojoj je bila glavna zadaća nadgledanje ceste. 1903. godine u jednoj špilji nedaleko Krnice, pronađen je sanduk pun zlatnog i brončanog novca iz rimskog doba. Samo ime, Krnica, se po nekim istraživanjima vezuje uz keltsku riječ KAR, što znači kamen. Prvi puta je spomenuta 1243. godine. Nakon toga, zbog ratova i kuge, mjesto je bilo napušteno, dok se veće naseljavanje mjesta veže za 1520. godinu kada su je tadašnji doseljenici, izbjeglice iz Dalmacije, nazvali “Sveta Marija Krnička”, a potom Krnica.

appetizers

Pratite nas

Prisutni smo na društvenim mrežama, pratite nas online na Instagramu i Facebooku!